Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Verslag opening Expositie ‘Ocean of People’ in De Burgt

Blog

Verslag opening Expositie ‘Ocean of People’ in De Burgt

“Dakloosheid kan iedereen overkomen”

Kunstenaarscollectief Wethepeople is een tijdje geleden begonnen met het maken van een expositie over daklozen: ‘Ocean of People’. Wethepeople begon eerst met twee vrienden die het leuk vonden om samen muziek te maken, maar zijn nu uitgegroeid tot een eigen brand met creatieve ideeën en grote doelen. Hun expositie staat vanaf 9 januari, drie weken in de Burgt, Rijnsburg.

Interview door: Evi

Projectinitiators Nathan en Cleo en kunstenaar Niels zijn aan het woord:

Ik ben Niels en ik ben gevraagd om mee te werken met de ‘Ocean of People’-expositie en of ik hiervoor een kunstwerk wilde maken. De gedachte achter de expositie is de vraag ”wat geeft jou een gevoel van thuis?” Dit is voor een dakloze heel anders dan voor de gemiddelde mens.

Thuisgevoel

Ik zag naast station Den Haag Centraal een stuk waar veel dakloze mensen zitten. Ze hadden hun kleding in een boom gehangen, omdat het net had geregend. Toen dacht ik: “Oké, voor mensen die dakloos zijn heeft een boom dus een hele andere functie als voor ons, voor hen is een boom een soort van thuisgevoel.”. En die boom heb ik laten terugkomen in de expositie.

Ik heb de boom met staal en stof gemaakt. Staal staat voor de hokjes waarin mensen denken zoals “met daklozen hoef ik niks te maken te hebben” en het stof ertussenin staat voor je onderbewustzijn wat je uitdaagt om buiten die hokjes te denken.

Een andere gedachten waar we ook mee spelen is dat je aan een dakloze niet gelijk kan zien dat het een dakloos persoon is; het kan eigenlijk iedereen overkomen.

Het idee

Nathan: Het idee begon allemaal een beetje bij mij, ik ben de projectinitiator en heb samen met Cleo Wethepeople gestart. Ik ben zelf dakloos geraakt in 2022 voor drie weken. Ik werkte in de evenementenindustrie, maar toen corona kwam was ik ineens alles kwijt. Dit heeft mij toen heel erg aan het denken gezet, vooral over het feit dat de lijn dus heel dun is en dakloosheid eigenlijk iedereen kan overkomen.

Toen ben ik onderzoek gaan doen samen met Cleo bij onder meer het Leger des Heils, wij hebben hier daklozen geïnterviewd en hoorden hele schrijnende, mooie en dankbare verhalen.

Ik heb hier ook veel mensen gezien waarvan je niet zou verwachten dat ze daar zouden zitten. Ik vond direct we hier een kunstuiting aan moesten geven, want misschien verbroederde dat mensen, is het makkelijker om te zien wie die mensen zijn en hoe menselijk ze eigenlijk zijn.

Het prille begin

Deze expositie is voor ons een beetje het startschot. We willen veel meer doen in Katwijk, zoals het geven van workshops zodat we mensen kennis kunnen laten maken met kunst, spoken word en fotografie.

We zijn in ieder geval erg trots op het eindresultaat en de sculptuur staat mooi in de ruimte!

Door: Evi

Bij Kattuk.nl waren we ook onder de indruk van deze ingrijpende verhalen en zijn we van plan hier in de toekomst meer mee te doen. Want dakloosheid kan, zeker onder de huidige omstandigheden, iedereen raken. Grote kans dus dat de expositie binnenkort op een van onze locaties te zien is, samen met een workshopprogramma voor tieners en jongeren.

Zin om mee te doen? Als school, jongerencentrum of andere organisatie?

Stuur dan een mail naar arno@kattuk.nl! Dan maken we een afspraak.

Onderaan het bericht vind je de foto’s!

Geschreven door:Evi

Geen reacties

Laat een reactie achter

X