Steeds meer comazuipers
DEN HAAG – Er gaan weer onschatbare hoeveelheden bier doorheen in de cafés tijdens carnaval. Jong en oud hossen en drinken, niet zelden tot ze op de Eerste Hulp van het ziekenhuis weer een beetje bij hun positieven komen.Vooral jongeren gaan er nogal eens aan onderdoor, drinken tot ze in coma zijn.
En niet alleen tijdens carnaval. Veel vaker juist in het weekeinde, tijdens schuurfeesten of bij vrienden en vriendinnen thuis.
Vorige week nog moest een meisje van vijftien uit Monster naar het ziekenhuis, omdat ze zich bewusteloos had gedronken op een verjaardagsfeestje van een vriendin.
Het aantal jongeren dat zich in coma drinkt, neemt de laatste jaren alleen maar toe. Waren het er in 2008 nog 288, de eerste helft van het afgelopen jaar moesten er al 184 worden opgenomen.
“Als die trend doorzet, en dat ligt voor de hand, dan zijn het er al weer een kwart meer”, zegt kinderarts Nico van der Lely. “En vergeleken met 2007 is het een verdubbeling. Bovendien is het aantal uren dat ze bewusteloos zijn toegenomen van twee tot drie.”
In het ziekenhuis waar Van der Lely werkt, het Reinier de Graafziekenhuis in Delft, werden in het weekeinde vier ‘comazuipers’ onder de zestien jaar binnengebracht.
Ze vormen het topje van de ijsberg van wat Van der Lely ‘een gigantisch probleem onder jongeren’ noemt.
Ze beginnen te jong met drinken, drinken te vaak en te veel. Met als gevolg dat één op de vijf jongeren tussen 16 en 24 jaar een probleemdrinker is. De helft van de 15-jarigen drinkt tegenwoordig al elke week alcohol.
Van der Lely houdt alle gegevens in het land bij en hij vindt dat er onder geen beding alcohol verkocht mag worden aan jongeren onder de achttien jaar.
De leeftijdsgrens is nu zestien jaar en de landelijke politiek is er niet van overtuigd dat die omhoog moet.
Het CDA denkt dat het misschien over een paar jaar zo ver zal komen, coalitiepartner PvdA voelt daar helemaal niets voor.
De Tweede Kamer behandelt binnenkort een wetsvoorstel op grond waarvan gemeenten bij wijze van proef twee jaar lang in alle horecazaken, verenigingen en supermarkten de verkoopleeftijd voor alcohol aan jongeren mogen opschroeven naar achttien jaar.
Vooralsnog zijn gemeenten hier geen voorstander van. Ze vrezen dat jongeren dan gaan ‘shoppen’ en in de weekeinden uitgaan in gemeenten waar ze nog wel alcohol kunnen krijgen.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleit daarom voor een eenmalige landelijke invoering van een verhoging van de leeftijdsgrens.
Directeur Wim van Dalen van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) begrijpt helemaal niets van het politieke gedraal. “Hoe moeilijker jongeren aan alcohol kunnen komen, hoe minder ze zullen drinken.”
Geen reacties