School & Toekomst
Wat moet je weten over school, studie en maatschappelijke stage?
In Nederland kun je op heel veel manieren een opleiding volgen of een vak leren. Sommige opleidingen zijn verplicht en andere weer niet. Ook is het ene diploma het andere niet. Hoe zit dat allemaal in het Nederlandse onderwijssysteem? Hoe vind je het onderwijs dat bij jou past?
In deze rubriek vind je veel informatie over van alles wat met school en studie te maken heeft. Bijvoorbeeld over het vmbo, de havo en het vwo. Maar ook over de vervolgopleidingen die je kunt kiezen in het mbo, het hbo of aan de universiteit. Je leest hier over praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en leerproblemen die je tegen kunt komen.
Hoe regel je een stage of studie in Nederland of in het buitenland? Wie betaalt je studie en wat mag je verdienen met een baantje? Hoe praat je mee op school en hoe kun je studeren met een beperking? Lees het allemaal in deze rubriek.
Huiswerk maken, eindexamens, goede cijfers halen, problemen met docenten, gepest worden… School is niet altijd even leuk. Maar in Nederland is school wel verplicht, totdat je 18 jaar bent of een startkwalificatie hebt behaald.
Zie je het even niet meer zitten? Bedenk dan dat school je uiteindelijk veel oplevert. Als je nu even doorzet, kun je straks een baan krijgen die je leuk vindt. En dat maakt geld verdienen een stuk makkelijker.
Ik wil meer weten over:
Gezondheidstest op school
In de onder- en de bovenbouw kom je via school in contact met de jeugdgezondheidszorg voor een gezondheidstest. Wat gebeurt er tijdens zo’n contactmoment onderbouw en bovenbouw?
Meer weten?
- Naar de middelbare school
- Huiswerk maken
- Problemen met leren
- Problemen op school
- Moet je naar school?
- Stoppen met school
- Eindexamens
- Een opleiding kiezen
- Meepraten over je opleiding
- Studeren
- Stagelopen
- Onderhoudsplicht
- Stoppen met studeren