Interactieve film over mentale problematiek Shitzooi 3.0 gelanceerd
Op 3 juni, de eerste dag van de jaarlijkse Week van de Mentale Gezondheid, lanceert Platform Kocon het preventievelesprogramma Shitzooi 3.0 Piekeren. Met Shitzooi 3.0 wordt mentale problematiek bij jongeren middels een interactieve film aangekaart en krijgen middelbare scholieren en hun verzorgers tips en tricks om hier mee om te gaan. Aan de film werkten onder anderen Eric Corton, Birgit Schuurman, Yora Rienstra en de jonge acteertalenten Samuel Beau Reurekas, Patty Schleidt en Eliyha Altena mee.
De Week van de Mentale Gezondheid vindt dit jaar plaats van 3 t/m 8 juni.
Groei mentale problemen bij jongeren
Het vierjaarlijks HBSC onderzoek laat zien dat 43% van de meisjes en 13% van de jongens in het voortgezet onderwijs emotionele problemen heeft. Piekeren, zich zorgen maken, stress, slechte nachtrust, depressiviteit, suïcidale gedachten en somberte: jongeren hebben het vaak niet makkelijk. Om hen te helpen zijn er al veel programma’s en culturele projecten ontwikkeld rondom mentale thema’s, voorlichting en de monitoring van het mentaal welzijn van tieners. Deze programma’s zijn nodig en goed. Maar het zijn geen preventieveprogramma’s. Regisseur Annebeth Moolenburgh is ervan overtuigd dat het mogelijk is om jongeren en hun verzorgers op een creatieve én inhoudelijke manier strategieën aan te bieden rondom beginnende mentale problematiek. De belangrijkste boodschap van het programma is ‘normalisatie’. Niet om problemen te bagatelliseren, maar om zoekende jongeren én hun ouders op tijd realistische handvatten te geven om deze fase te doorstaan.
Keuzes maken
Neuropsycholoog Jelle Jolles schrijft in zijn boek Het Tienerbrein: “Als de jongere beter leert denken en redeneren en beter inzicht in zichzelf en de ander heeft, dan heeft hij de handvatten om te zijner tijd zelfstandig zijn optimale route te kunnen kiezen.” Dit gegeven – de optimale route kiezen – is het format van de Shitzooi-programma’s: je maakt je eigen keuzes.
Shitzooi 3.0 Piekeren bekijk je als jongere of ouder op je eigen laptop, tablet of telefoon. Je kiest zelf een personage dat je volgt in de interactieve film. Er zijn drie lijnen die gevolgd kunnen worden: twee jongerenpersonages en één ouder/verzorgerlijn. Na elke scène verschijnt een vraag en besluit jij wat je personage doet. De jongerenpersonages in Shitzooi 3.0 krijgen te maken met prestatiedruk, stressklachten, vergelijken, extreem sporten en vermijdingsgedrag. De ouderlijn krijgt opvoeddilemma’s rondom deze thematiek. Zo krijgt elke kijker een eigen individuele en unieke route en ervaar je in een veilige omgeving wat de gevolgen zijn van je keuzes op de lange termijn. Je hebt invloed op de verhaallijn van je eigen leven.
Team
Voor het programma putte regisseur Annebeth Moolenburgh uit uitgebreid literair en sociaal onderzoek en gesprekken met jongeren. Zij kreeg advies van Tamara Luijer, orthopedagoog en docent op de Universiteit van Utrecht en auteur van het boek Stop de Piekertrein. Haar werk is gebaseerd op de zeer effectieve metacognitieve methode van Adrian Wells. Eva Gouda schreef het filmscript. De film werd geproduceerd door Collected Works. Shitzooi 3.0 is mogelijk gemaakt door de gemeente Katwijk, het SNS Fonds en de Lions.
Shitzooi
Shitzooi 3.0 is een project van Platform Kocon uit Katwijk, een samenwerkingsverband tussen lokale en regionale organisaties die actief zijn op het gebied van jeugdproblematiek, verslavingspreventie, verslavingszorg en maatschappelijk herstel. De eerdere versies van Shitzooi werden goed ontvangen. Shitzooi 1.0 behandelde sexting en werd in 2019 bekroond met de Hein Roethof Prijs. Shitzooi 2.0 ging over snel geld en is positief beoordeeld op effectiviteit door JB Lorenz. Kijk voor meer informatie op https://shitzooi.com.
Bekijk de trailer van Shitzooi 3.0 hieronder
Geen reacties