Mixtape.

Nieuw!

Roken, Drank & Drugs

Roken, alcohol drinken of misschien zelfs drugs proberen. Natuurlijk ben je nieuwsgierig! Of wil je het proberen, omdat vrienden en vriendinnen het ook doen.

Genotmiddelen kunnen je een hoop plezier geven. Maar het is niet zonder risico’s. Veel middelen zijn bijvoorbeeld verslavend. Of slecht voor je gezondheid. Wil je geen risico’s lopen? Doe het dan niet!

Ik wil graag meer weten over:

Ik heb een persoonlijke vraag

Wil je iets vragen over jouw persoonlijke situatie? Gebruik dan de Vraagbaak of bel met de Drugs Informatielijn: 0900-1995(10 ct p.m.) Deze lijn is vertrouwelijk en anoniem.

Waarom gaat iemand roken, drinken of drugs gebruiken?

Een paar pilletjes, een gekleurd zonnebrilletje op om de wijde pupillen uit het zicht te houden en dansen maar. Eerst even stevig indrinken voor je gaat stappen. Een paar peuken erbij. Je maakt je eigen keuzes, natuurlijk, maar gezond is anders. Welke risico’s neem je en wat kun je doen als het uit de hand loopt?

Drugs prikkelen de hersenen. Dit zijn niet alleen verboden drugs, maar ook energiedrankjes, alcohol, tabak en sommige geneesmiddelen. Waarom gaat iemand roken, drinken of drugs gebruiken? Misschien om het gewoon eens te proberen of omdat vrienden en vriendinnen het doen. Vanwege de spanning misschien of juist uit verveling. Of omdat het goed aanvoelt: een sigaret ontspant en een paar biertjes maken je minder verlegen.

Toch weet je in je achterhoofd dat er nadelen en risico’s aan zitten. Iemand zei eens: ‘Als ik zoen met iemand die rookt, is het net of ik een asbak leeg lik.’ En tijdens een feest laveloos in de hoek liggen, is niet iets om trots op te zijn. Bij langduriger gebruik dreigen verslaving en allerlei lichamelijke klachten. Het is heel moeilijk om van een verslaving af te komen.

Meer weten?

X