Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Goed voorbereid en veilig naar het strand

Blog

Goed voorbereid en veilig naar het strand

Volgens de weersvoorspelling komt er warm zomerweer aan. Veel mensen zoeken het strand op voor een leuke dag aan zee. Zo’n dag kan in het water vallen door een vervelende ervaring of gebeurtenis. Zo komt het voor, dat mensen die hun eerste zomerduik willen maken, hun zwemvaardigheid overschatten. Steeds vaker moeten strandwachten reddend optreden en het aantal ongevallen met fatale afloop neemt landelijk toe. Ook andere gebeurtenissen kunnen de pret bederven. De gemeente Katwijk, de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) en de andere hulpverleningsinstanties helpen u met onderstaande adviezen om veilig van een dagje aan zee te genieten.

Veilig de zee in
Door preventief toezicht te houden op het strand en in de zee en door advies te geven hoe en waar je veilig kunt zwemmen, hoopt de Katwijkse Reddingsbrigade ongevallen te voorkomen. Op de website www.veiliginzee.nl staan animaties en folders over de gevaren van de zee. Stel je voordat je de zee in gaat eerst op de hoogte van de gevaren en bedenk of je vaardig genoeg bent om te zwemmen. Als je niet goed kunt zwemmen en je wilt toch het water in, ga dan maximaal tot kniehoogte. Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht wordt gehouden. Zwem niet in de buurt van muien. Dat zijn stromingen die richting zee trekken. Zwem niet in de uitwatering waar de Rijn in zee uitmondt. De strandwachten van de KRB informeren je graag over de gevaren, die op het moment dat je op strand bent actueel zijn. Houd ook de vlaggen op het strand goed in de gaten.

Houd strandafgangen vrij
Op drukke zomerdagen zijn veel van de beschikbare strandafgangen slecht toegankelijk door de geparkeerde fietsen en scooters. De KRB, hulpverleningsinstanties en de gemeente verzoeken iedereen dringend om de afritten vrij te houden voor de hulpdiensten. Veilig naar het strand, zet je fiets aan de kant.

Verlies kinderen niet uit het oog
Houd kinderen altijd goed in de gaten, zowel in het water als op het strand. Om ouders en kinderen snel te kunnen herenigen, als ze elkaar toch uit het oog zijn verloren, zijn op beide strandposten gratis polsbandjes beschikbaar waarop ouders hun mobiele nummer kunnen noteren. Wijs kinderen op de verdwaalpaal op het strand. Blijf in het water op maximaal armlengte afstand van kleine kinderen. Dan kun je snel ingrijpen als het nodig is. Trek jonge kinderen daarnaast goedgekeurde zwembandjes of reddingsvestjes aan.

Houd het strand schoon
Rondslingerend afval, zoals glas, lege blikjes en sigarettenpeuken, kan verwondingen veroorzaken. Houd het strand goed schoon en gooi afval in de vuilnisbakken.

Bescherm je goed tegen de zon
Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge factor en/of bedek je huid. Lang in de zon liggen, zonder voldoende vocht te drinken, kan warmtestuwing veroorzaken. Bij te laat ingrijpen, kan dit zelfs tot een hitteberoerte leiden. Dus drink voldoende vocht en zoek af en toe verkoeling in het water of in de schaduw. Wees voorzichtig met alcohol.

Kijk uit voor sommige dieren
Langs de Noordzeekust leven verschillende dieren die schadelijk kunnen zijn voor de mens of vervelend gedrag kunnen vertonen. Vermijd contact met kwallen om bijten/steken te voorkomen, breng meeuwen niet in verleiding voedsel van u of uw kinderen af te pakken, geef zeehonden de ruimte en vermijd contact met de bastaardsatijnrups.

Zet je fiets goed op slot
Op een drukke zomerdag komen veel mensen op de fiets naar het strand. Het kan zijn dat de dichtstbijzijnde fietsparkeerplaatsen bezet zijn. Neem toch de tijd om naar een plek te zoeken waar je je fiets goed op slot kunt zetten. Het liefst met twee sloten en met beide wielen en het frame vast aan een object of aan een andere fiets.

Persbericht Gemeente Katwijk 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Laat een reactie achter

X