Examenstress? Nu zijn de scholen en leraren aan de beurt!
Normaal gesproken zijn het de leerlingen die zenuwachtig zijn voor hun eindexamen. Eén keer per jaar hebben ook de leraren zweethandjes, want op 8 december publiceerde de Volkskrant de Schoolcijferlijst van 2012. Prof. dr. Jaap Dronkers, onderwijssocioloog op de Universiteit van Maastricht, beoordeelde 2.769 middelbare scholen in Nederland op de eindexamencijfers van 2011.
Wij van Kattuk.nl zijn natuurlijk enorm benieuwd wat de scholen in de regio hebben gepresteerd. Daarom hebben we de cijfers bekeken van het Andreas College (locaties Pieter Groen en Rijnmond) in Katwijk, het Wellantcollege in Rijnsburg en het Visser ’t Hoofd Lyceum in Rijnsburg en Leiden (omdat een deel van de leerlingen van VHL Leiden ook uit Rijnsburg komen). Welke scholen mogen de vlag uithangen en welke scholen moeten nog een jaar blijven zitten?
Hoe werkt het?
De Dronkers-lijst beoordeelt scholen op dezelfde manier als de leerlingen op hun centraal examen beoordeeld worden: gemiddeld lager dan een 5,899 (een 6- dus) is een onvoldoende. Bij meer dan één kernvak onvoldoende is de school gezakt. Bij meer dan twee niet-kernvakken onvoldoende is de school ook gezakt. Om deze beoordeling uit te rekenen, keek Dronkers naar een aantal factoren, waaronder de gemiddelde SE- en CE-cijfers, het slaagpercentage, en toegevoegde waarde. De toegevoegde waarde zet de prestaties van leerlingen af tegen het advies dat zij kregen van de basisschool. Deze waarde is belangrijk, omdat het laat zien hoeveel extra’s de school toevoegt aan de kennis en vaardigheden die hun leerlingen al hadden. Ook keek Dronkers naar het verschil tussen de cijfers van SE’s en CE’s. Is het verschil groter dan 0,5, dan krijgt de school puntenaftrek voor dat vak. Hoe meer vakken er binnen de marge blijven, hoe meer bonuspunten de school krijgt.
Katwijkse scholen: de cijfers
Hoe staan de KRV-scholen ervoor? Gemiddeld gezien, mogen de scholen best trots zijn. Onze middelbare scholen halen bij elkaar een 7,4 gemiddeld, en zijn dus ruim voldoende. Het gemiddeld CE-cijfer van Katwijk en omstreken is 6,201, en het slagingspercentage is 90,57%. Opvallend is dat de scholen maar weinig bonuspunten scoren. Vooral de toegevoegde waarden schieten tekort: driekwart van de schooltypes (negen van de twaalf) kreeg geen bonuspunten of kreeg zelfs puntenaftrek. Vaak zijn de gemiddelde SE-cijfers hoger dan de CE-cijfers, wat betekent dat scholen te makkelijke toetsen maken en hun leerlingen niet voldoende voorbereiden op het CE.
Beste school
De absolute topper is het Wellant College, afdeling VMBO basis: zij haalden een 10. Dat is niet zo gek met een slagingspercentage van 100%, een gemiddeld CE-cijfer van 6,666 en volledige bonuspunten voor toegevoegde waarde en SE-CE verschil. De rest van het Wellant doet het ook heel goed. De andere twee VMBO-typen haalden beiden een 8,5. De school heeft op alle schooltypen wel een bonuspunt kunnen pakken op toegevoegde waarde of SE-CE verschil. Daarmee is het Wellant de beste school van Rijnsburg en omstreken. Myrthe van de Giessen, teamleider van de onderbouw op het Wellant, reageert opgetogen. “De vlag hangt uit bij ons, hoor. Het zijn natuurlijk prachtige cijfers.” Volgens haar is het de kunst om deze kwaliteiten hoog te houden. Dat doet het Wellant door het leerproces van leerlingen goed in de gaten te houden, en door kritisch te blijven kijken naar de toetsen. “We willen dat onze leerlingen het niveau van het CE aankunnen,” aldus Van de Giessen.
Weer een tien halen
Ook met een 10 is er ruimte voor verbetering. Van de Giessen: “We zijn nu bezig met het ontwikkelen van handelingsplannen voor groepen in het Lwoo. Met deze handelingsplannen moeten leraren in één oogopslag kunnen zien op welk niveau elke leerling zit.” Volgend jaar gaat het Wellant weer voor een 10. “Dan kunnen wij nog zoveel doen, maar uiteindelijk doen de leerlingen het allemaal zelf. Zij hebben ongelooflijk goed gepresteerd vorig jaar, en we hopen dat dat ook dit jaar het geval is.”
Slechtste school
De school die verreweg het slechtste scoort, is het Andreas College, locatie Rijnmond. Met een 5 voor VMBO kader en een 5,5 voor VMBO basis is Rijnmond als enige school in de omgeving gezakt. VMBO kader heeft (als één van de twee schooltypen) volledige bonuspunten gekregen voor toegevoegde waarde, wat natuurlijk heel goed is. Helaas werden die punten meteen weer ingeleverd met volledige puntenaftrek voor SE-CE verschil. Rijnmond heeft op allebei de schooltypen flinke strafpunten gekregen voor onvoldoende vakken op het CE, en ook het aantal vakken met een groot SE-CE verschil was te veel.
Onderwijsinspectie zegt wat anders
In een persbericht op de schoolwebsite legt directeur Aad van Duijn de beoordeling van Dronkers uit. Volgens de Onderwijsinspectie presteert Rijnmond namelijk wel goed. “Juist wij hebben veel leerlingen die met een mavo-advies toch kiezen voor een beroepsrichting, of bij ons het derde leerjaar instromen, omdat scholen met een mavo/havo-afdeling in de regio geen plek meer voor hen hebben. Als we deze leerlingen niet in het derde leerjaar toelieten, hadden we een flinke bonus in het model van de schoolcijferlijst gekregen en daarmee een voldoende beoordeling. Maar wat is nu belangrijker?”, vraagt Van Duijn zich af, “de deuren voor deze ruim twintig leerlingen openhouden en hen kansen bieden, of aan een model willen voldoen? Wij steunen de instroom van alle leerlingen die het aan kunnen en graag willen en helpen hen aan een diploma. Ook al levert ons dat een negatieve beoordeling op.”
School kiezen
Welke school moet je nu kiezen? Het is slim om je niet blind te staren op het onderzoek van Dronkers, want zoals bij Rijnmond blijkt, klopt het niet altijd. Bekijk daarom ook de uitslagen van de Onderwijsinspectie. Kwaliteit is belangrijk, maar school moet ook leuk blijven.
Waar let jij op bij het kiezen van een school?
Laat het weten in de comments!
Geen reacties