10 last-minute tips voor je eindexamens
Door: stagiair Naomi
Volgende week beginnen de centrale examens voor vmbo, havo en vwo op de middelbare scholen. Alle eindexamenleerlingen zullen nu druk bezig zijn met leren. Hier zijn nog 10 last-minute tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden voor de eindexamens!
-
Begin op tijd
Een valkuil voor veel examenleerlingen is tijdgebrek. Begin daarom ruim op tijd met leren. Het is handig om een duidelijke en realistische planning per vak te maken, zodat je precies weet op welke dagen je wat moet leren. Verdeel de examenstof ook in stukjes, zodat je overzicht behoudt. Je kan nu eenmaal niet alles in één keer in je hoofd stampen.
-
Leer op verschillende manieren
Maak van zo veel mogelijk materialen gebruik tijdens het leren. Gebruik dus je boeken, maak een samenvatting, maak meerdere oefenexamens, gebruik websites en kijk YouTube video’s. Tegenwoordig staan er van bijna elk vak wel hele lessen online die gemaakt zijn door leraren. Het voordeel van een video is dat het vaak beter blijft hangen en een leukere manier is om te leren.
-
Leer in tijdblokken
Tijdens het leren is het belangrijk om af en toe pauze te houden. Verdeel je tijd in blokken van maximaal een uur, waarna je 10-15 minuten pauze houdt. Ga in die pauze even een rondje lopen of luister wat muziek. Probeer zo veel mogelijk de prikkels van je telefoon te vermijden!
Windows heeft sinds kort een functie op je laptop of computer: Focus, te vinden in de Klok-app of vanuit het meldingencentrum. Hier kan je de tijd in stellen hoelang je wilt leren en dan verdeelt de app automatisch pauzes en worden afleidingen op je scherm geminimaliseerd. Super handig!
-
Leer samen
Het is niet altijd even leuk om alleen te leren. Een goede tip is om met een klasgenoot af te spreken en vervolgens aan elkaar bepaalde onderwerpen proberen uit te leggen. Zo maak je het leren een stuk gezelliger en ben je actief bezig met de stof. Heb je geen klasgenoot in de buurt? Misschien kan je een broer, zus of je ouder(s) vragen of ze een slachtoffer voor jouw uitleg willen zijn.
-
Rustige werkplek
Je leert waarschijnlijk het beste als je in een rustige omgeving bent zonder te veel afleiding. Zorg daarom dat je in huis (of ergens anders) een plek hebt waar je goed kunt leren. Houd je werkplek schoon en opgeruimd zodat je zo min mogelijk wordt afgeleid. Ga ook regelmatig op een andere plek zitten, bijvoorbeeld bij je oma en/of opa, op school of in de bibliotheek. Ga bijvoorbeeld in de hoofdbieb zitten! Er zijn beneden plekken waar je in je eentje of met klasgenoten rustig kan studeren.
-
Zorg voor ontspanning!
Je kunt niet de hele dag door leren. Het is belangrijk om af en toe even iets heel anders te gaan doen. Blijf regelmatig sporten of maak bijvoorbeeld een wandeling. Hierdoor krijg je weer energie die je weer kan gebruiken om verder te gaan met leren.
-
Rust goed uit
Het heeft geen zin om de nacht voor je examen nog te gaan leren. Zorg voor een goede nachtrust en veel slaap voor en tijdens de examenweken. Hierdoor kun je zonder stress en vermoeidheid scherp aan je examen beginnen.
-
Eet gezond
Door gezond te eten ben je fit en ga je goed je examens in. Eet daarom voldoende groente en fruit. Bananen bevatten dopamine, wat je concentratievermogen verbetert en helpt tegen de zenuwen.
Het drinken van thee tijdens het leren helpt je ontspannen. Ook geven sommige studies aan dat je je beter kunt concentreren tijdens het kauwen van kauwgom.
Probeer zo veel mogelijk junkfood en voedsel met veel suiker, zoals snoep, te vermijden. Het geeft je weliswaar een goed gevoel tijdens het eten en drinken, maar daarna krijg je een dip. Je hersenen zijn minder actief tijdens een dip en kunnen dus moeilijker dingen opnemen. Let ook op met energydrank.
-
Voorbereid zijn
Wees voorbereid op je examens. Check van tevoren wat je mee mag nemen naar het eindexamen en zorg dat je alles de avond voor het examen alles klaar hebt liggen. Zorg ook dat je ruim voor de begintijd van het examen aanwezig bent, zodat je alle tijd voor het examen kan gebruiken.
-
Meld eventuele klachten
Is er iets niet goed gegaan tijdens het maken van je examen (geluidoverlast, examens te laat uitgedeeld, etc.) of vind je een bepaalde vraag veel te ingewikkeld? Meld je klachten dan bij het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren). Dit kan telefonisch of via hun website: www.examenklacht.nl . Het is vaak zo dat als er veel klachten over een bepaalde vraag binnenkomen, hier iets mee gedaan wordt in de normering. En dat kan je misschien een hoger cijfer geven!
Heel veel succes, jullie kunnen het!
Door: Naomi
Geen reacties